De Gember is een lekkere en ook mooie verzameling van dik wortelende grote planten.
De uit de keuken bekende gember kennen wij allemaal maar heeft als plant boven de grond geen bijzondere betekenis. Neefjes van deze Keuken-gember hebben echter een enorme exotische sierwaarde. Ontstellend mooie bloemen in het najaar en daarvóór een Canna of Banaan achtige blad groeiwijze. In onze Mettenplaats tuin groeit deze grote plant al jaren zonder noemenswaardige winter bescherming. Het afgevallen blad in de herfst leggen wij op de plantvoeten en daarmee doen zij het al jaren prima door de winter heen.
De gember Hedychium gardnerianum is een adembenemende mooi siergember die in de herfst prachtige bloemen laat zien. Daarvóór heeft de circa 1 tot 1,5 meter hoge plant mooie lancet achtige stevige bladeren die ook een exotische uitstraling geven.
Normaal bloeit de Hedychium gardnerianum erg laat in de herfst en komt niet tot zaadvorming in ons klimaat. De soort die wij uit eigen zaad verkregen hebben doet dat wel. Bloeit dus iets eerder in de herfst en laat snel daarna mooie fel rode grote zaden te zien. Op zich ook een mooie sierwaarde van de plant waar wij dan weer nieuwe planten uit kweken. De zaailingen daarvan komen goed op maar wij laten ze eerst een stevig wortelgestel krijgen van steeds drie afzonderlijke plantjes in een pot. In de zomer of daarna zijn die pas klaar om betrouwbaar te verkopen.
De zaden ontkiemen momenteel in onze verwarmde kweekkamers en steken de eerste blaadjes reeds wuivend boven het zaaisubstraat. Even geduld dus nog …

De Hedychium gardnerianum Gember zaailingen groeien goed door en worden nu vanuit de zaaitray overgepoot in de grotere vezelpotjes waarna ze naar de kas kunnen als het warmer en lichter wordt.

Intussen is een andere mooie Gember soort, de Hedychium densiflorum “Assam Orange”, aan het ontkiemen uit het door ons zelf gewonnen zaad. De plant heeft een vergelijkbare bladgroei als de Hedychium gardnerianum, maar krijgt fel oranje bloemen in de nazomer. In de herfst zitten zowel nog bloemen als de rode zaadtrossen aan de plant. Pas na de eerste serieuze nachtvorst sterft de plant bovengronds af. Als winterbescherming leggen wij dan de bladstengels om de vlezige wortels die vroeg in het voorjaar dan weer snel uitlopen.